05 listopada 2010

Bułeczki otrębowe


Pyszne pszenne bułeczki, które mimo sporej ilości otrębów pozostają lekkie i mięciutkie. Upiekłam je późnym wieczorem, zjadła na drugie śniadanie i nadal pozostały świeże. Robi się je szybko, ze składników, które (zazwyczaj) każdy ma w domu. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście bułeczek, te sprawdzą się idealnie.

Przepis z Pracowni Wypieków
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g otrębów pszennych
- 20 g oleju roślinnego
- 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 190 g wody

Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, delikatnie posmarować olejem i odstawić na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 porcji i z każdej uformować bułeczkę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy go mąką, a smarujemy ręce delikatnie oliwą lub olejem. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą lub wrzucając na dno ok. 1/2 szklanki kostek lodu. Pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210ºC i dopiekamy kolejne 5-10 minut - bułeczki powinny być wyraźnie rumiane. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. bardzo ladne te Twoje buleczki i na pewno pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne!
    uwielbiam świeże bułeczki na śniadanie, ale kto nie uwielbia? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia są obłędne.
    bułeczki urocze. czego tu więcej chcieć?
    chyba tylko szklanki mleka ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...