Przepis ze Strawberries from Poland (z moimi zmianami)
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g otrąb pszennych
- 20 g pestek dyni
- 70 g ziaren sezamu
- 30 g siemienia lnianego
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 125 g masła
- 100 g miodu (dałam akacjowy)
- 70 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Na suchej patelni mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, otręby pszenne, sezam, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Prażymy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość nabierze złotej barwy. Pod koniec dodajemy cynamon. W rondelku mieszamy miód, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ciągle mieszając ok. 8 minut. Po zdjęciu z gazu mieszamy z 2 łyżeczkami wody. Na koniec łączymy suche składniki z patelni z masą z rondelka oraz rodzynkami i żurawiną. Wylewamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i pozostawiamy na min. 1 h do stężenia masy. Gdy zastygnie, kroimy w prostokąty bądź kwadraty. Smacznego!
Lubię takie domowe batony ! Smakowicie wygladają :)
OdpowiedzUsuńTe batony musli są swietne. Robię identyczne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
O tak, ja tez uwielbiam takie zdrowe, pyszne batoniki!
OdpowiedzUsuńMuszą smakować wyśmienicie! ; )
OdpowiedzUsuńu mnie dziś coś bardzo podobnego :) pysznie Twoje wyglądają
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś zrobić takie batoniki. na pewno są idealne w smaku;)
OdpowiedzUsuńa ja się zastanawiam, dlaczego do tej pory nie zrobiłam sobie jeszcze takich na śniadanie? :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś z powodu braku poszczególnych składników zrobiłam takie batoniki z płatkami Sonatina Obst. To pełnoziarniste płatki z otrębami i owocami: truskawkami, żurawiną, jagodami, czarnymi porzeczkami i dodatkiem miodu. Dosypałam tylko jeszcze płatki owsiane (i oczywiście masło, cukier, wodę) i batoniki wyszły cudnie :) Smakowały całej rodzince.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Luśka :)