10 maja 2011

Batony musli

Jako fanka płatków owsianych i bakalii nigdy nie przechodzę obojętnie obok przepisów na musli. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że szybko doczeka się realizacji. Pyszne, pełne bakalii batoniki, o delikatnym orzechowym aromacie, dodatkowo wzbogacone przed niewielki dodatek cynamonu. Idealne na drugie śniadanie, jako przekąska lub zdrowy deser. Ja jestem nimi całkowicie oczarowana.

Przepis ze Strawberries from Poland (z moimi zmianami)
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g otrąb pszennych
- 20 g pestek dyni
- 70 g ziaren sezamu
- 30 g siemienia lnianego
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 125 g masła
- 100 g miodu (dałam akacjowy)
- 70 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu

Na suchej patelni mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, otręby pszenne, sezam, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Prażymy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość nabierze złotej barwy. Pod koniec dodajemy cynamon. W rondelku mieszamy miód, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ciągle mieszając ok. 8 minut. Po zdjęciu z gazu mieszamy z 2 łyżeczkami wody. Na koniec łączymy suche składniki z patelni z masą z rondelka oraz rodzynkami i żurawiną. Wylewamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i pozostawiamy na min. 1 h do stężenia masy. Gdy zastygnie, kroimy w prostokąty bądź kwadraty. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Lubię takie domowe batony ! Smakowicie wygladają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te batony musli są swietne. Robię identyczne :)
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, ja tez uwielbiam takie zdrowe, pyszne batoniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą smakować wyśmienicie! ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie dziś coś bardzo podobnego :) pysznie Twoje wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę kiedyś zrobić takie batoniki. na pewno są idealne w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja się zastanawiam, dlaczego do tej pory nie zrobiłam sobie jeszcze takich na śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kiedyś z powodu braku poszczególnych składników zrobiłam takie batoniki z płatkami Sonatina Obst. To pełnoziarniste płatki z otrębami i owocami: truskawkami, żurawiną, jagodami, czarnymi porzeczkami i dodatkiem miodu. Dosypałam tylko jeszcze płatki owsiane (i oczywiście masło, cukier, wodę) i batoniki wyszły cudnie :) Smakowały całej rodzince.
    Pozdrawiam - Luśka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję i zapraszam ponownie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...