Jako fanka płatków owsianych i bakalii nigdy nie przechodzę obojętnie obok przepisów na musli. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że szybko doczeka się realizacji. Pyszne, pełne bakalii batoniki, o delikatnym orzechowym aromacie, dodatkowo wzbogacone przed niewielki dodatek cynamonu. Idealne na drugie śniadanie, jako przekąska lub zdrowy deser. Ja jestem nimi całkowicie oczarowana.
Przepis ze Strawberries from Poland (z moimi zmianami)
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g otrąb pszennych
- 20 g pestek dyni
- 70 g ziaren sezamu
- 30 g siemienia lnianego
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 125 g masła
- 100 g miodu (dałam akacjowy)
- 70 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Na suchej patelni mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, otręby pszenne, sezam, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Prażymy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość nabierze złotej barwy. Pod koniec dodajemy cynamon. W rondelku mieszamy miód, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ciągle mieszając ok. 8 minut. Po zdjęciu z gazu mieszamy z 2 łyżeczkami wody. Na koniec łączymy suche składniki z patelni z masą z rondelka oraz rodzynkami i żurawiną. Wylewamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i pozostawiamy na min. 1 h do stężenia masy. Gdy zastygnie, kroimy w prostokąty bądź kwadraty. Smacznego!
Lubię takie domowe batony ! Smakowicie wygladają :)
OdpowiedzUsuńTe batony musli są swietne. Robię identyczne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
O tak, ja tez uwielbiam takie zdrowe, pyszne batoniki!
OdpowiedzUsuńMuszą smakować wyśmienicie! ; )
OdpowiedzUsuńu mnie dziś coś bardzo podobnego :) pysznie Twoje wyglądają
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś zrobić takie batoniki. na pewno są idealne w smaku;)
OdpowiedzUsuńa ja się zastanawiam, dlaczego do tej pory nie zrobiłam sobie jeszcze takich na śniadanie? :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś z powodu braku poszczególnych składników zrobiłam takie batoniki z płatkami Sonatina Obst. To pełnoziarniste płatki z otrębami i owocami: truskawkami, żurawiną, jagodami, czarnymi porzeczkami i dodatkiem miodu. Dosypałam tylko jeszcze płatki owsiane (i oczywiście masło, cukier, wodę) i batoniki wyszły cudnie :) Smakowały całej rodzince.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Luśka :)