Obiecany drugi sposób na wykorzystanie pesto. Idealnie skomponował się z grillowanym kurczakiem w przyprawach. Do tego makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Lekki, wiosenny obiad gotowy.
Składniki:
- grillowany kurczak (patrz przepis)
- pesto (patrz przepis)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 250 g szpinaku (dałam młody szpinak)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- makaron (dałam pełnoziarniste świderki)
Ugotować makaron al dente. Pomidorku umyć, większe przekroić na pół. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać całe, obrane ząbki czosnku i podsmażać ok. 2 minut. Dodać umyty szpinak, całość krótko smażyć. Wymieszać delikatnie z pomidorkami i makaronem. Z 3 łyżek oliwy, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu przygotować sos. Danie polać sosem, wymieszać. Nakładać porcję makronu na talerz, na nami kłaść grillowanego kurczaka, wierzch dekorować "kleksem" pesto. Smacznego!
Pyszności! Aż zrobiłam sie głodna..
OdpowiedzUsuń:)
Zapowiada się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńGrillowany kurczak z makaronem i szpinakiem - pyszności. Najlepsze połączenie na majówkę ;)
OdpowiedzUsuń