22 maja 2011

Makaron ze szpinakiem + grillowany kurczak z pesto

Obiecany drugi sposób na wykorzystanie pesto. Idealnie skomponował się z grillowanym kurczakiem w przyprawach. Do tego makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Lekki, wiosenny obiad gotowy.

Składniki:
- grillowany kurczak (patrz przepis)
- pesto (patrz przepis)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 250 g szpinaku (dałam młody szpinak)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- makaron (dałam pełnoziarniste świderki)

Ugotować makaron al dente. Pomidorku umyć, większe przekroić na pół. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać całe, obrane ząbki czosnku i podsmażać ok. 2 minut. Dodać umyty szpinak, całość krótko smażyć. Wymieszać delikatnie z pomidorkami i makaronem. Z 3 łyżek oliwy, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu przygotować sos. Danie polać sosem, wymieszać. Nakładać porcję makronu na talerz, na nami kłaść grillowanego kurczaka, wierzch dekorować "kleksem" pesto. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...