
Składniki na formę o średnicy 28 cm:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g masła, pociętego na kawałki i bardzo schłodzonego
- 1 jajko
Nadzienie:
- 250 g brokułów
- 250 g zielonego groszku (dałam mrożony)
- 1 czerwona papryka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 100 g śmietany
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 75 g żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
- sól i pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika. W tym czasie umyć różyczki brokuła i krótko je zblanszować. Formę do tarty wysmarować masłem oraz wysypać odrobiną bułki tartej. Wyjąć ciasto, rozwałkować na placek, wyłożyć nim formę i wstawić do zamrażalnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie podpiec spód w temp. 200 przez 10 minut, odstawić, żeby się trochę schłodziło. Paprykę przekroić na pół, jedną część pokroić w drobna kostkę, drugą zachować do podania. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Wymieszać w misce zblanszowane brokuły, paprykę i zielony groszek. Jajka połączyć ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ziołami, chilli oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa, na nich poukładać pomidorki, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 na 15 minut. Następnie wyjąć tartę, posypać żółtym serem i włożyć na kolejne 15 minut. Pozostałą paprykę pokroić w cienkie paseczki. Porcje tarty podawać z papryką, opcjonalnie posypać szczypiorkiem. Smacznego!
po prostu to danie jest dla mnie wymarzone:) te kolory, smaki, cudowne:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Nie powiem, wygląda świetnie, ale chyba jednak wolałabym coś słodkiego- znasz mnie. : )))
OdpowiedzUsuńŚwietne:) bardzo lubie razowe i warzywka:)
OdpowiedzUsuńpyszna czerwień.
OdpowiedzUsuńNIESAMOWICIE KUSZĄCA...
OdpowiedzUsuń