27 maja 2011

Razowa tarta warzywna

Ile razy sobie obiecywałam "żadnych eksperymentów, gdy potrawa MUSI się udać". W mojej rodzinie każda gospodyni wyznaje zasadę "na uroczystości rób tylko to co sprawdzone i dobre". Oczywiście nie mam nic przeciwko pysznej szarlotce babci, którą mogę jeść bez końca, jednak lubię eksperymentować i zaskakiwać bliskich nowymi smakami. Najbliższa okazja? Oczywiście wczorajszy Dzień Matki, na który, wbrew oczekiwaniom, zrobiłam danie wytrawne zamiast słodkiego. Chociaż moja pierwsza tarta była totalną katastrofą, tak ta udała się perfekcyjnie. Razowe ciasto o lekko orzechowej nucie i warzywa - ulubione brokuły, czerwona papryka, pomidorki i groszek. Wszystko wzbogacone o zioła prowansalskie i odrobinę papryczki chilli. Polecam, nie tylko na Dzień Matki.

Składniki na formę o średnicy 28 cm:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g masła, pociętego na kawałki i bardzo schłodzonego
- 1 jajko
Nadzienie:
- 250 g brokułów
- 250 g zielonego groszku (dałam mrożony)
- 1 czerwona papryka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 100 g śmietany
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 75 g żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
- sól i pieprz

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika. W tym czasie umyć różyczki brokuła i krótko je zblanszować. Formę do tarty wysmarować masłem oraz wysypać odrobiną bułki tartej. Wyjąć ciasto, rozwałkować na placek, wyłożyć nim formę i wstawić do zamrażalnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie podpiec spód w temp. 200 przez 10 minut, odstawić, żeby się trochę schłodziło. Paprykę przekroić na pół, jedną część pokroić w drobna kostkę, drugą zachować do podania. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Wymieszać w misce zblanszowane brokuły, paprykę i zielony groszek. Jajka połączyć ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ziołami, chilli oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa, na nich poukładać pomidorki, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 na 15 minut. Następnie wyjąć tartę, posypać żółtym serem i włożyć na kolejne 15 minut. Pozostałą paprykę pokroić w cienkie paseczki. Porcje tarty podawać z papryką, opcjonalnie posypać szczypiorkiem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. po prostu to danie jest dla mnie wymarzone:) te kolory, smaki, cudowne:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powiem, wygląda świetnie, ale chyba jednak wolałabym coś słodkiego- znasz mnie. : )))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne:) bardzo lubie razowe i warzywka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...