Lubię przygotowywać potrawy różnych kuchni, odkrywać nowe smaki. Ostatnio ogarnęła mnie "kuchenna nostalgia", z chęcią wracam do dań prostych, domowych, z którymi wiążą się miłe wspomnienia. Zatęskniłam za młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz mizerią. Do tego przygotowałam grillowaną pierś kurczaka w przyprawach. Jest to mój ulubiony sposób przygotowywania kurczaka, do tego bardzo zdrowy i smaczny. Zapraszam na obiad.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka, czosnek, pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka umyć, wytrzeć, delikatnie zbić tłuczkiem. Skropić i natrzeć odrobiną oliwy z obydwu stron. Posypać przyprawami (modyfikować ilość wedle upodobania) i wetrzeć w pierś. Najlepiej odstawić na min. 30 minut, jednak jeśli się spieszycie można od razu przystąpić do grillowania. Ja używam elektronicznego grilla, którego najpierw nagrzewam, a następnie układam pierś z kurczaka. Czas przygotowywania zależy od wielkości piersi, dlatego należy co jakiś czas "dziabnąć" ją nożem bądź widelcem, żeby sprawdzić czy jest już gotowa. Smacznego!
Miałam możliwość posmakowania kurczaka w wykonaniu Agnieszki, i uwierzcie- smakował naprawde wyśmienicie!!! ; ))
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bardzo smakowicie taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I ziemniaki z koperkiem (czy dobrze widzę?). Uwielbiam! Dziś będe je miała na obiad :)
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze wczesna pora, ale ja bym już do takiego obiadku przysiadła :D
OdpowiedzUsuńoch, jaki on piękny!
OdpowiedzUsuń