07 maja 2011

W roli głównej: grillowany kurczak

Lubię przygotowywać potrawy różnych kuchni, odkrywać nowe smaki. Ostatnio ogarnęła mnie "kuchenna nostalgia", z chęcią wracam do dań prostych, domowych, z którymi wiążą się miłe wspomnienia. Zatęskniłam za młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz mizerią. Do tego przygotowałam grillowaną pierś kurczaka w przyprawach. Jest to mój ulubiony sposób przygotowywania kurczaka, do tego bardzo zdrowy i smaczny. Zapraszam na obiad.

Składniki:
- pierś z kurczaka
- przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka, czosnek, pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek

Pierś z kurczaka umyć, wytrzeć, delikatnie zbić tłuczkiem. Skropić i natrzeć odrobiną oliwy z obydwu stron. Posypać przyprawami (modyfikować ilość wedle upodobania) i wetrzeć w pierś. Najlepiej odstawić na min. 30 minut, jednak jeśli się spieszycie można od razu przystąpić do grillowania. Ja używam elektronicznego grilla, którego najpierw nagrzewam, a następnie układam pierś z kurczaka. Czas przygotowywania zależy od wielkości piersi, dlatego należy co jakiś czas "dziabnąć" ją nożem bądź widelcem, żeby sprawdzić czy jest już gotowa. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Miałam możliwość posmakowania kurczaka w wykonaniu Agnieszki, i uwierzcie- smakował naprawde wyśmienicie!!! ; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda bardzo smakowicie taki obiadek:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ziemniaki z koperkiem (czy dobrze widzę?). Uwielbiam! Dziś będe je miała na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może jeszcze wczesna pora, ale ja bym już do takiego obiadku przysiadła :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...