18 stycznia 2011
Ekspresowe oponki z serem
Do zrobienia w okamgnieniu. Jeśli nie macie czasu i ochoty robić pączków, zabierzcie się za oponki. Są bardziej zbite niż tradycyjne oponki drożdżowe. Ich jedyną wadą jest fakt, że szybko tracą na świeżości, dlatego im szybciej je zjecie, tym lepiej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 saszetka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g białego sera, zmielonego lub przeciśniętego przez praskę
Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy, aż otrzymamy ciasto podobne do ciasta na pierogi leniwe. Rozwałkowujemy, wycinamy kręgi szklanką, a następnie w każdym wyciętym okręgu robimy następny, np. kieliszkiem. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy, oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lata nie robiłam tych oponek a kiedyś gościły u mnie bardzo często. Musze je zrobić:)
OdpowiedzUsuńsuper oponki! takie ekspresowe są świetne :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeszcze godzinę temu pewnie bym się skusiła. Teraz mam swoje serowe ciastka - trochę inne - ale mam wrażenie że równie dobre :)
OdpowiedzUsuńŚwietne oponki:)
OdpowiedzUsuńSłodkości! ;-)
OdpowiedzUsuńIm szybciej, tym lepiej? Kiedy tak patrze na nie, dochodze do wniosku, ze z tym nie byloby problemu ;)
OdpowiedzUsuńale smakolyki:)
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci !!! na pewno jutro bede robić
OdpowiedzUsuń