08 lipca 2011

Caprese

Połączenia idealne? Dla mnie na pierwszym miejscu jest jabłko z cynamonem, zaraz za nim banan z gałką muszkatołową, trzecie miejsce należy do pomidora i bazylii. Gdy do tego ostatniego dodamy mozzarelle, oliwę, odrobinę octu balsamicznego i szczyptę świeżo mielonego pieprzu otrzymamy przepis na jedną z najlepszych oraz najpopularniejszych włoskich sałatek - caprese. W sezonie pomidorowym mogłabym jeść ją codziennie, na każdy posiłek (i pomiędzy nimi). Jeśli jeszcze jej nie robiliście, to gorąco Was do tego zachęcam.

Składniki:
- kulka mozzarelli (125 g)
- 1 duży, dojrzały pomidor
- oliwa z oliwek najlepszej jakości
- ocet balsamiczny
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 4-5 listków świeżej bazylii, posiekanych

Pomidory kroimy (można także sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) w plasterki. Tak samo postępujemy z serem. Układamy na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli. Następnie skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. najprostsza idealna wloska przekaska :)
    bardzo lubie,czesto robie,klasyk....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam jak pracowałam we włoskiej knajpie na kuchni i cały czas tylko caprese i caprese.. :)
    Lubię twoj blog, bede wpadac czesciej,
    ps; sliczna szata graficzna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maliny z czekoladą? Gruszka z imbirem? ;)
    Ja te jeszcze lubię. Niemniej caprese jest super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię bardzo, ale pomidorki i cebula jakoś... wygrywają:):):). Przynajmniej w sobotę kiedy sobota może być domowa:)
    Dobrej tej soboty, Agnieszko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Po raz pierwszy jadłam ją u Filipa na grillu i bardzo mi zasmakowała!
    A połączenie banana, czekolady i bitej śmietany?! : D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chodzi za mną właśnie ostatnio taka sałatka. Pierwszy raz próbowałam jej w Pizzy Hut i wpadłam po uszy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...