22 września 2011

Fusilli al sugo crudo

Nie raz miałam okazję się przekonać, że najprostsze rozwiązania, to najlepsze rozwiązania. Zapraszam Was dziś na obiad w włoskim stylu. Musicie tylko kupić dojrzałe, najlepiej polowe pomidory. Z pozoru zwykły pomidorowy sos, jednak sposób przygotowania całkowicie zmienia jego oblicze.

Przepis z "Forever summer" Nigelli Lawson
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz

Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Pomidory przekładamy do miski, dodajemy obrany ząbek czosnku, cukier, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą. Energicznie mieszamy widelcem. Odstawiamy przykryte folią spożywczą na min. 1/2 h, max. do 8 h poza lodówką. Przed podaniem wyjmujemy ząbek czosnku. Gotujemy ulubiony makaron i ciepły mieszamy z sosem. Całość można posypać serem, najlepsza w tym wypadku będzie mozzarella. Smacznego!

Zapraszam Was również do przeczytania wywiadu ze mną na portalu We-dwoje.

6 komentarzy:

  1. podoba mi się ta makaronowa prostota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne w swej prostocie. Właśnie to lubię w makaronach - najprostsze połączenia smakują najlepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Siła i smak tkwią w prostocie;) uwielbiam takie dania,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kuchnię Nigelli i makarony, więc dla mnie to danie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigella jest genialna, nie da się tego ukryć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...i te pomidory!! : ))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...