16 września 2011

Papryka faszerowana

Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw. Pokazywałam Wam już kilka potraw bazująca na papryce - peperonatę czy grillowaną paprykę.
Dziś propozycja na mało pracochłonny, ale za to jaki pyszny obiad. Przepisów na faszerowaną paprykę jest wiele. Ja jako dodatki wybrałam ryż basmati, kurczaka i pomidory. Całość doprawiłam czosnkiem, chili oraz ziołami. Zapiekłam w piekarniku i danie gotowe.

Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 100 g ryżu basmati
- 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 połówka filetu z kurczaka
- 2 małe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2-3 łyżki tartego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- suszone oregano i tymianek
- chili w proszku

Ryż zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Seler naciowy i cebulę drobno pokroić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i smażyć ok. 3 minut. Dodać cebulę i selera, smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory. Wymieszać z ryżem, dodać starty ser, czosnek, doprawić ziołami i chili do smaku. Napełnić papryki nadzieniem. Umieścić w wysmarowanym oliwą lub olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w temp. 200ºC przez 30 minut. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Wyborne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne - uwielbiam wszelkie papryki, cukinie, bakłażany z farszem. Zdrowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. I moje też! Uwielbiam wszystko, co faszerowane, ciepłe, aromatyczne, przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Faszerowane papryki to moje ulubione faszerowane warzywa. W każdej wersji są pycha :D Bardzo proszę o dodanie bannerka lub linka by przepis znalazł się w akcji paprykowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. A to mój przepis na Lazurowe Papryczki, faszerowane ryżem, brokułem, mięsem, z serem pleśniowym lazur

    http://kuchniavitalissy.blogspot.com/2011/10/faszerowane-papryczki.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...