05 września 2011

Sola zapiekana pod warzywną kołderką

Jeden z moich ulubionych przepisów na zdrowy i pyszny obiad. Ryba pod warzywną kołderką, do tego kolba kukurydzy, którą uwielbiam i gotowane na parze brokuły. Czego chcieć więcej?

Składniki:
- 6 filetów soli
- sok z 1 cytryny
- 100 g różyczek brokuła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 200 g sera rokpol
- 1 jajko
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz

Filety rybne opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Różyczki brokułów opłukać, obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku, odsączyć, następnie drobno posiekać. Obraną marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce. Rozdrobnione warzywa poddusić na maśle i wymieszać z brokułami. Ser rokpol zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do warzyw. Wbić jajko, dodać kremówkę oraz bułkę tartą. Masę doprawić solą i pieprzem. Filety ułożyć w wysmarowanej oliwie płaskiej formie do zapiekania. Na wierzchu każdego filetu ułożyć przygotowaną masę warzywną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i piec 30-40 minut. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta rybka. Zdrowy, smakowity obiad. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z shaday, wygląda niesamowicie. Pyszna musiała być ta rybka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka w takim wydaniu po prostu musi być pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...