07 września 2011

Meksykańska lazania

Co dobrego może wyjść z połączenia moich 2 ulubionych kuchni, włoskiej i meksykańskiej? Podpowiem Wam. Będzie dużo kukurydzy, fasoli i sosu pomidorowego. Będzie ostro, ale nie paląco. Będą placki tortilli, zamiast tradycyjnego makaronu. Będzie bardzo smacznie. Oto odpowiedź: meksykańska lazania. Dla wymagających dorzucam kawałeczki awokado, dla złagodzenia smaku.

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson
Składniki:
Sos:
- 1 łyżka oliwy czosnkowej
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 2 zielone papryki chili, posiekane
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kolendry, posiekanej
- 2 puszki krojonych pomidorów (800g) + 200 ml wody z płukania puszek
Nadzienie:
- 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli (800g)
- 2 puszki kukurydzy (500g)
- 250 g sera, startego
- 8 tortilli

Rozgrzej oliwę i usmaż cebulę, paprykę i zielone chili. Posól i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, a kiedy składniki zmiękną, dodaj kolendrę. Dodaj pomidory i wodę z płukania puszek. Zostaw na małym ogniu, aby sos się dusił około 10-15 minut. Fasolę i kukurydzę odsącz i opłucz. Wymieszaj warzywa, dodaj większość sera, resztę zostaw do posypania zapiekanki. Zacznij formować lazanię, nakładając mniej więcej jedną trzecią sosu na dno naczynia do zapiekania i rozsmaruj po całym dnie. Następnie ułóż warstwę z 2 tortilli, zakrywając cały sos. Nałóż jedną trzecią mieszanki warzywno-serowej, na nią jedną czwartą pozostałego sosu i ponownie 2 tortille. Powtórz te czynności z następną jedną trzecią mieszanki, dodając trochę więcej sosu przed ułożeniem kolejnych 2 tortilli. Na koniec wyłóż resztę mieszanki, prawie cały sos i przykryj ostatnimi 2 tortillami. Wierzch posmaruj resztą sosu i posyp odłożonym serem. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Po upieczeniu odczekaj 10-15 minut przed pokrojeniem. Podawaj solo lub z kawałeczkami awokado. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Prezentuje się doskonale. Na pewno pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny dobry przepis do wyprobowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie meksykańskie nurty, a zwłaszcza dodatek w postaci czerwonej fasoli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, super pomysł! Na pewno zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem przekonana, że smak jest rewelacyjny :) I te ładne kolorki... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. te ziarenka kukurydzy i te kolory.. pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. O nie! Doskonały obiad! : ))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy to nie przepis Nigelli??

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, to przepis Nigelli z "Kuchnia", tak jak napisałam w poście. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...