11 kwietnia 2012

Chleb żytni 66%

Odkąd udało mi się utrzymać zakwas przy życiu dłużej niż miesiąc, przynajmniej raz w tygodniu staram się piec chleb. Co prawda, wśród wszystkich upieczonych do tej pory bochenków większość pojawiła się już na blogu, między innymi tutaj oraz tutaj. Jednakże z okazji minionych świąt postanowiłam upiec coś nowego i chociaż chleb nie jest "wymyślny", nie wymaga dużo pracy, to nam bardzo smakował. Taki prosty żytni chleb ze słonecznikiem o grubej, chrupiącej skórce.

Przepis z Moja Mała Kuchnia
Składniki:
Zaczyn:
- 200 g mąki żytniej (dałam typ 2000)
- 160 g wody
- 10 g zakwasu
Namaczanka:
- 50 g słonecznika
- 50 g wody
Ciasto właściwe:
- 130 g mąki żytniej (dałam typ 720)
- 170 g mąki pszennej chlebowej
- 215 g wody
- 9 gr soli
- 1,5 g drożdży instant

Wymieszać oddzielnie składniki zaczynu i namaczanki, odstawić na 12-16 h. Następnie odlać nadmiar wody z namaczanki. Wymieszać razem wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ukształtować bochenek, włożyć do koszyka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut (mój wyrastał 1,5 h). Piekarnik rozgrzać z kamieniem bądź blachą do 235ºC. Bochenek delikatnie zsunąć oraz naciąć. Przez 15 minut piec chleb z parą. Następnie zmniejszyć temp. do 220ºC i dopiekać jeszcze 30 minut (pod koniec przykryłam chleb folią aluminiową, żeby za bardzo się nie zrumienił). Studzić na kratce. Najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Śliczny ten Twój chlebek! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się zjawiskowo : ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Żebym ja miała taką rękę do chlebów, słabo mi wychodzą. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój pierwszy chleb !!! Najszybszy przepis na chleb żytni jaki udało mi się znaleźć :) dodałam jeszcze kminek i siemie lniane - wyszedł pyszny i aromatyczny, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...