19 maja 2012

Guacamole

Guacamole - ulubiony meksykański sos mojej Mamy, a od niedawna również mój. Długo nie mogłam się do niego przekonać, próbowałam z coraz to nowymi wariacjami i nadal nie mogłam znaleźć tego jedynego przepisu.  Przygotowując ostatnio guacamole jako dodatek do burrito (przepis wkrótce), połączyłam kilka różnych receptur, dodałam coś od siebie i voila - takim oto sposobem otrzymałam najlepszą zieloną salsę, jaką kiedykolwiek jadłam. 
Przepis dodaję do akcji Hola Mexico 2.


Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado, rozgniecione
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno poszatkowanej
- 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
- sok z 1/4 limonki
- 1/2 małego pomidora, posiekanego
- 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
- sól i pieprz


W moździerzu lub malakserze łączymy ze sobą awokado, cebulę, chili, pomidora oraz sok z limonki. Następnie dodajemy kolendrę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja do smaku awokado nie mogę się przekonać. Ale za to mój Połówek je uwielbia

    OdpowiedzUsuń
  2. Guacamole to prawdziwy symbol meksykańskiej kuchni :D Niestety Twoich przepisów nie mogę dodać do akcji dopóki nie mają bannera w poście lub linka przekierowującego do akcji. Jak na razie w zgłoszonych przez Ciebie przepisach nie ma żadnej informacji, że biorą w niej udział.

    OdpowiedzUsuń
  3. Guacamole bez swiezej kolendry to jest nie to co prawdziwe guacamole!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...