Sezon pomidorowy w pełni. Zamykamy w słoiczkach przecier pomidorowy, aby zimą zrobić na jego bazie pyszną pomidorówkę. Latem ma ona nieco inne oblicze. Różnokolorowe pomidory pieczemy z dodatkiem czosnku i chili, dodajemy cebulkę podduszoną z octem balsamicznym oraz świeżą bazylię. Całość miksujemy, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posypujemy grzankami. Zupa jest taka, jak lubię najbardziej - gęsta i aromatyczna. Najlepsza na lekki letni obiad.
Przepis z "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera
Składniki:
- 1 kg różnokolorowych pomidorków koktajlowych
- 4 duże podłużne pomidory
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe czerwone cebule
- 4 łyżki octu balsamicznego
- mały pęczek bazylii
- sól i pieprz
- oliwa
Pomidorki koktajlowe zrywamy z gałązek, kroimy na pół. Pomidory kroimy na ćwiartki. Chili kroimy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Dwa ząbki czosnku obieramy, pozostałe kroimy na pół. Przekładamy składniki do brytfanny, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC. W tym czasie cebule szklimy na oliwie, solimy, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy ok. 5 minut, aż całość nieco zgęstnieje. Dodajemy upieczone pomidory, chili, wyciskamy ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy bazylię i przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania gęstej i dość gładkiej konsystencji. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posypujemy grzankami. Smacznego!
jak miło jest popatrzeć na coś co się będzie jadło następnego dnia:)
OdpowiedzUsuńTo chyba jedna z moich ulubionych wersji zupy pomidorowej. Ze swiezych, pieczonych, smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńha ha ha! skądś kojarzę tę miseczkę:) czyżby w mojej szafce tez taka mieszkała?:) jeszcze tylko takiej czerwonej zawartości jej brakuje!
OdpowiedzUsuńŚwieża, aromatyczna zupka z pieczonych pomidorków pasuje mi bardziej niż tradycyjna pomidorowa z makaronem.
OdpowiedzUsuńI jeszcze ten kolor, mniamm...:)
Mmmm... Zapewne równie pyszna jak ta, którą poczęstowałaś mnie u siebie w porze obiadowej ;)
OdpowiedzUsuńZupka jest obłędna :] już czuję ten zapach ;}
OdpowiedzUsuńw podobny sposób robię sok pomidorowy, tylko bez pieczenia pomidorów :)
OdpowiedzUsuńpysznie ta zupa wygląda!
Świetnie podana i z pewnością jeszcze lepiej smakowała!
OdpowiedzUsuń