W końcu, po wielu porażkach i niezliczonych ilościach zmarnowanych serków, udało mi się znaleźć idealny przepis na serowe placuszki. Są delikatne, nie rozwalają się w trakcie smażenia, a z dodatkiem owoców jagodowych stanowią wspaniałą propozycję na dobry początek dnia.
Przepis z "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson, z moimi zmianami
Składniki:
- 250 g serka śmietankowego 3-krotnie mielonego
- 125 ml mleka
- 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Serek miksujemy z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą, mlekiem oraz żółtkami. Białka ubijamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie łączymy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z owocami. Smacznego!
serowe placuszki ♥ delikane i puszyste!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je <3 Dziękuję za przypomnienie o tych placuszkach, dawno ich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne z ricotty, były pyszne!
OdpowiedzUsuńA Twoje wyglądają obłędnie, aż się zrobiłam głodna!
Pozdrawiam serdecznie!
wyglądają pysznie! chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis godny uwagi...
OdpowiedzUsuńCzy zabójstwem dla placuszków będzie użycie mąki pełnoziarnistej?
Bo obawiam się, że może to troszkę zmienić teksturę ciasta.
Pozdrawiam i proszę o odp:)
Wszystkim rodzajom placków mówię stanowcze TAK! : )
OdpowiedzUsuńKarolina, nie zastępowałabym w całości mąka pełnoziarnistą, jednak sądzę, że można dodać w proporcji pół na pół. Z mąka pełnoziarnistą placuszki nie będą tak puszyste jak na samej pszennej.
OdpowiedzUsuńAle tu u Ciebie smacznie :)
OdpowiedzUsuńWitam! Nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy to sa takie placuszki co kiedyś w szkole dawali na obiad??????
OdpowiedzUsuńbiore sie do roboty zeby synus mial jak wstanie ;) ale zamiast malin dam borowki
OdpowiedzUsuń