24 sierpnia 2010

Wariacje na temat ogórka - przetwory

Co roku wraz z Mamą robię mnóstwo przetworów. Konfitury, przeciery, soki. Najbardziej jednak wyczekuję sezonu ogórkowego. Wówczas zamieniam kuchnię w istną salę produkcyjną. Kroimy, układamy, zamykamy, pasteryzujemy. Całemu procesowi towarzyszą niesamowite zapachy ziół i przypraw. Przedstawiam Wam 3 przepisy na ogórki. Dwa z nich to nasze pewniaki. Trzeci zrobiłam dopiero w tym roku i już wiem, że doczeka się powtórki w następnym.

Ogórki kiszone mojej Mamy - najlepsze z najlepszych


Składniki:
- 5 kg średnich ogórków
- korzeń chrzanu
- 1 główka czosnku
- gorczyca
- baldachimy kopru
Na zalewę:
- 1 l wody
- 1,5 łyżeczki soli (najlepiej niejodowanej)

Całe ogórki ciasno ułożyć w umytych słoikach. Do każdego słoika dodać baldachimy kopru, 2-3 ząbki czosnku, 2 cm słupek chrzanu i kilka ziaren gorczycy. W wodzie rozpuścić sól. Gorącą zalewę wlewać do słoików, zakręcić.

Sałatka szwedzka


Składniki:
- 3 kg dużych ogórków
- 2 marchewki
- 6 dużych cebuli
- 1 pęczek koperku
Na zalewę:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- duża szczypta soli

Ogórki i marchew pokroić na plasterki, cebulę na krążki. Koperek drobno pokroić. Z octu, cukru i soli przygotować zalewę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce i odstawić na 2 godziny. Następnie umieszczać w słoikach i pasteryzować 10-15 minut.

Ogórki marynowane z marchewką, papryką i cebulą
Przepis z Twoje&Moje


Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków
- 4 duże czerwone papryki
- 500 g cebuli (dałam mniej)
- 2 marchewki
- przyprawy: gorczyca, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Na zalewę:
- 1,8 l wody
- 400 ml octu
- 150 g cukru
- 4 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować tylko do rozpuszczenia cukru. Warzywa pokroić - ogórki w słupki, paprykę w cząstki, marchewkę w plasterki, cebulę w piórka. Układać w słoikach na przemian z przyprawami. Wlewać zalewę i pasteryzować ok. 20 minut.

Przepisy dołączam do akcji:


12 komentarzy:

  1. A ja najbardziej lubię korniszone, mmmmmm. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. dwa pierwsze przepisy znamy, bo również z Mamą robimy, trzeci to nowość dla mnie, ciekawe jak Ci posmakuje (:
    bardzo ładne fotki, ja nie potrafię robić zdjęć wytrawnym smakołykom (;

    OdpowiedzUsuń
  3. ogórki zjadane prosto ze słoiczka to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie Babcia robi ogórki - najpyszniejsze na świecie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tych ostatnich właśnie jestem najbardziej ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam bo ja z braku chłodnego miejsca do przechowywania muszę się jedynie oblizac smakiem na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy w sałatce szwedzkiej do zalewy nie dodaje się wody w ogóle?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogórki puszczą soki, dlatego nie dodaje się wody. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy nie za mało wchodzi zalewy ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie miałam problemu z niedoborem zalewy. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam i w sloikach mam jej do połowy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Najwidoczniej ogórki puściły za mało soku, może warto potrzymać je jeszcze dłużej, np. dodatkową godzinę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...