28 stycznia 2011

Sałatka śniadaniowa


Latem lubię rozpoczynać dzień od miseczki świeżych, sezonowych owoców. Zimą moje śniadaniowe wymagania nieco się zmieniają. Potrzebuję czegoś konkretnego, pożywnego, aby mieć energię na cały ranek. Najlepszym rozwiązaniem okazała się dla mnie sałatka. Stawiam na prostotę, szybkość wykonania i składniki, które zawsze znajdę pod ręką. Wszystkie te przymioty posiada poniższa sałatka.

Składniki:
- 320 g selera konserwowego z marchewką (masa brutto)
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jajek
- 200 g szynki
- 1 średnia cebula, sparzona
- sól i pieprz
- majonez

Jajka gotujemy na twardo. Selera i kukurydze odsączamy. Szynkę, cebulę i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z majonezem (ilość wedle upodobań). Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wszystkie sałatki z selerem konserwowym, które do tej pory robiłam były wyśmienite. Sądzę, że ta jest również świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie widziałam selera konserwowego z marchewką tylko solo i z ananasem. Może i u mnie kiedyś się pojawi a sałatka ciekawa :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie robi się podobną i bardzo ją lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Hihi, właśnie mam taką sałatkę w lodówce :-) Moja ukochana!

    OdpowiedzUsuń
  5. o, a ja włąśnie się za nią brałam. jak miło, mamy te same upodobania kulinarne ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. jak miło jest rozpocząć dzień od takiej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki seler!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja babcia robi identyczną sałatkę i mimo, że nie lubię selera, w tej sałatce go uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...