28 lipca 2011

Ciasto z brzoskwiniami

Jedną z pamiątek przywiezionych z Anglii jest najnowsze wydanie magazynu "Good Food". Znalazłam w nim wiele inspirujących przepisów, między innymi na ciasto z owocami. Na zdjęciu przedstawiono 4 warianty: z borówkami, brzoskwiniami, jeżynami oraz śliwkami, jednak można wykorzystać większość sezonowych owoców. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy nam jedna miska i mikser. Idealne na piknik na świeżym powietrzu albo podane trochę ciepłe, z gałką lodów waniliowych i kawałkami owoców. Z pewnością dobrą rekomendacją będzie fakt, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia "środka", bo całe ciasto zniknęło na raz.

Przepis z magazynu "Good Food"
Składniki na foremkę długości 24 cm:
- 210 g masła
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g brzoskwiń, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 ciasta, układamy 1/3 owoców, ponownie wylewamy ciasto, na nim układamy resztę owoców (trochę zachowujemy do dekoracji), przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180ºC przez 55-60 minut. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...