02 sierpnia 2011

Chiński ekspres

Danie inspirowane potrawą, którą miałam okazję zjeść w Chinatown. Kawałki kurczaka w przyprawach, chrupiące i jędrne warzywa, które należy krótko smażyć oraz spora ilość sosu sojowego. Pyszna "chińszczyzna", którą przygotujecie w mgnieniu oka z kilku składników.

Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 różnokolorowe papryki, pokrojone na kawałki
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/4-1/2 łyżeczki chili
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pieprz

Pierś z kurczaka kroimy na małe paski. Smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, miód oraz czosnek. Przyprawiamy imbirem, chili oraz pieprzem. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Na drugiej patelni smażymy cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy papryki i krótko smażymy. Do warzyw dodajemy usmażonego kurczaka. Całość polewamy sosem sojowym i ewentualnie doprawiamy. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaka na chińszczyznę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chińszczyznę mogłabym jeść na okrągło, bardzo smakowicie wygląda potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty takie dobre rzeczy pokazujesz, a ja nic w domu nie mam :( ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznosci :) uwielbiam azjatyckie klimaty :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chińszczyznę... Niespecjalnie trudne danie, a nigdy mnie nie zawiodło. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...