Alternatywa dla mięsnych burgerów. Pieczone kotleciki z cieciorki, do zrobienia w niecałe pół godziny. Zdrowe, pożywne i pyszne. Idealne z chlebkiem pita oraz sałatką z pomidorów i ogórka.
Przepis z Kornik w kuchni
Składniki:
- 375 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 łodyżek szczypiorku z cebulką, posiekanego w krążki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 średniej wielkości marchew, starta na tarce
- 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
- 4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek płatków owsianych
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie)
Ciecierzycę przelewamy wodą i odcedzamy na sicie, rozgniatamy ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę ze szczypiorkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy kumin, imbir, marchewkę, czerwoną paprykę (opcjonalnie). Mieszamy i smażymy przez około 4-5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do cieciorki dodajemy składniki z patelni, zioła, sok z cytryny i płatki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mieszamy dokładnie całość. Formujemy burgery; najpierw lepimy kulkę, mocno ją ugniatamy, a następnie spłaszczamy dłonią. Kotleciki układamy na posmarowanej oliwą macie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 10 minut z jednej strony, następnie bardzo delikatnie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 7-10 minut. Smacznego!
Ostatnio miałam zamiar zrobić burgery z cieciorki, jednak dalej czeka na półce. Muszę w końcu spróbować bo te wyglądają świetnie :D
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobne z przepisu Gillian McKeith, pyszne są :)
OdpowiedzUsuńSmakowały? Ja lubię takie rzeczy, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis dla wegetarian;)
OdpowiedzUsuńAch, zupełnie przez przypadek wpadłam do Ciebie, bo pomyślałam "hmm... jakiś ciekawy przepis" a tu widzę swój:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że kotleciki smakowały:) wyglądają pysznie!
Wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńświtene!
OdpowiedzUsuńjak będę miała cieciorkę pod ręką, koniecznie
ich spróbuję!
przypadły mi do gustu.
dużo ziół i przypraw i do tego moja ukochana cieciorka;) jestem za;)
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu stałam się amatorką cieciorki i cały czas rozglądałam się za konceptem na przyrządzenie jej. Następnym razem, kiedy ją kupię, na bank zrobię Twoje kotleciki!
OdpowiedzUsuń