Spaghetti alla bolognese to jedna z najpopularniejszych włoskich past. Jeśli nie mamy czasu można kupić gotowy sos w słoiku lub zrobić go z mieszanki czerwonego proszku i wody. Nie muszę chyba pisać, że takie warianty mają niewiele wspólnego z bolognese, a na pewno nie umywają się smakiem do tego przyrządzonego samemu. Klasyczny sos boloński wymaga około czterech godzin przygotowania, poniżej przedstawiam uproszczony i mniej czasochłonny przepis.
Przepis z "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 50 g pancetty lub boczku
- 350 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Pancettę, marchew i seler naciowy pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Podsmażyć 3-4 minuty, aż warzywa i boczek się zrumienią. Dołożyć mielone mięso i na ostrym ogniu smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory, oregano oraz wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 45 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Krótko pogotować. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Smacznego!
Takie makarony uwielbiam. Zrobię dzisiaj na obiad coś podobnego :D
OdpowiedzUsuńtakie spaghetti to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńMoje comfort food :) Mogłabym je jeść zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, muszę zrobić ;>
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
uwielbiam makaron.
OdpowiedzUsuńa taki już w szczególności!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Ukochane danie mmmmmm...
OdpowiedzUsuńSprawdzony, pyszny smak. :) Genialna propozycja na szybki obiad.
OdpowiedzUsuń