05 stycznia 2011

Soczewica po indyjsku

Kuchnia indyjska to bogactwo różnorodnych przypraw i ciekawych połączeń smaków. Hinduski są prawdziwymi ekspertkami w dziedzinie "chemii" przypraw, a sekrety ich łączenia przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Najważniejszymi składnikami kuchni indyjskiej są rośliny strączkowe, ryż basmati oraz gęsty jogurt naturalny. Ze względu na niewielką ilość mięs w hinduskich potrawach, cieszą się one wielką popularnością wśród wegetarian.
Na dobry początek zabrałam się za przygotowanie popularnego hinduskiego dania - masoor dal, czyli soczewicy o konsystencji puree. Od razu uprzedzam, iż podane proporcje należy podwoić, bo z pewnością będziecie chcieli dokładkę. Połączenie pomidorów i soczewicy było mi znane, jednak po dodaniu curry i kuminu całkowicie zmienia oblicze. Do przygotowania w 30 minut, spróbujcie, nie pożałujecie.

Przepis z książki "Podróżnik w kuchni" (z moimi zmianami)
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta chilli
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50-100 g ryżu

W osolonej wodzie ugotować ryż. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, Dodać soczewicę, wlać 1,5 szklanki wody. Dusić na małym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w drugim garnku zagotować pomidory, cukier, sól i sok z cytryny. Kiedy soczewica będzie miękka, rozgnieść ją łyżką w garnku. Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić czosnkiem i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Podawać danie z ryżem. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Nie potrafię wyobrazić sobie smaku tego dania, ale bardzo zaintrygowało mnie to ciekawe połączenie...I muszę przyznać, że nigdy dotąd nie jadłam soczewicy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!
    Zazdroszczę pysznego jedzonka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchnia indyjska kojarzy mi się z ciepłem, z pełnymi nasycenia barwami, z niesamowitą feerią zapachów i smaków. Aż się chce sięgnąć po taką miseczkę w zimny wieczór...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis, trafiający w mój gust kulinarny. Absolutnie do wypróbowania.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przyznam, że zaciekawił mnie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię to danie, choć troszkę inaczej robię. na prawdę jest pyszzneeee;)

    OdpowiedzUsuń
  7. rzadko jadam kuchnię w tym stylu.
    jest ona jednak niebywała. niezastąpiona. i unikatowa. te przyprawy, produkty, kompozycje smaków.
    na przykład taka soczewica. wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo chetnie bym poprobowala takich smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Może być pyszne!! Ja uwielbiam soczewicy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłem, baardzo smaczne i autorka miala racje zjadlem całość i chce dokladke a nie mam wiecej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...