Składniki:
- 50 dag białego sera 3-krotnie mielonego
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 50 dag śliwek, przeciętych na pół
Z mąki, sera, jajka i masła zagnieść ciasto (będzie lepiące). Formować kuleczki, rozpłaszczać, nakładać po jednej połówce śliwki i dokładnie zlepiać. Gdy wszystkie będą gotowe, wrzucać partiami na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem koniecznie oprószyć cynamonem i ewentualnie polać syropem. Smacznego!
U mnie były wczoraj z malinami. Uwielbiam knedle :)
OdpowiedzUsuńTo prawda- lepi się je strasznie, ale za to ich smak wynagradza wszystko! : )
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu się skusić na takie knedle twarogowe, nigdy ich nie jadłam :) Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPS. Zachęcam do polubienia mojego bloga na facebooku :)
http://www.facebook.com/pages/Kulinarne-igraszki/236691536374143
I ja sie do nich przymierzam, tylko dopiero w przyszlym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają! knedle jeszcze przede mną. ciasto mnie na razie przeraża, podobnie jak pierogowe...
OdpowiedzUsuń